Bli Medlem

Frågor kring Golfkompis

Frågor och svar till Golfkompis – Torsten Nurbo

F: Ni har drivit Golfkompis i flera år. Vad kan vi förvänta oss av er?
TN: Från vår sida blir det engagemang, erfarenhet och kompetens. Medlemmars datorvana och internets intåg hos gemene man har också arbetat för oss och gör att vi nu kan få större genomslag. Modern hemsidesteknik gör det mycket enklare att driva och uppdatera sajter idag än då vi startade. Vi kommer att vara snabbare i kommunikationen med medlemmarna och i flera olika kanaler.

Till detta kommer att sajten i sin teknik och innehåll blir något helt annat än tidigare. Konceptet/grundidén i sig är detsamma men vi kan paketera och leverera på ett bättre sätt idag.

Vi kommer från start att erbjuda en golfcommunitysajt med BÅDE en aktiv redaktion OCH medlemssidor. Vi kommer att erbjuda bättre tjänster och funktioner för en golfsajt än något vi sett – svensk eller utländsk. Vi har bättre och snabbare sajteknik än någon av de golfsajter vi sett än så länge.

F: Vad ska ni ha alla pengarna till?
TN: Tack för analysen! Vi hoppas också på ett stort genomslag. Alla intäkter den första tiden går till två områden; 75 % går till att betala programmerare och webdesigner samt till kostnader för servrar, internet och annan teknik. Vi har i dagsläget bara en programmerare, Andreas, som gjort alla funktioner på sajten. Med mer pengar kan vi anlita webbdesigners m.m så sajten blir ännu bättre. Resterande 25 % går till marknadsföring och till att planera och genomföra olika träffar – golf eller annat kul.

F: Hur har ni kommit fram till medlemsavgiften?
TN: När vi ser oss runt på marknaden för stora communitysajter – Match (149 kr/mån, 1.788 kr/år), Mötesplatsen (99 kr/mån, 1.188 kr/år), Firstdate (69 kr/mån, 828 kr/år) med flera så tillhör de ett premiumgäng som vi inte kan möta i fråga om antalet medlemmar. I den andra änden av prisskalan finns Singelgolf (250/350 kr/år) och Golfkamrat (348 kr/år) – och kanske några till. Vår grundpris för ett års medlemskap på Golfkompis blir 399 kronor.

F: Kommer ni inte att ha kvar något gratismedlemskap?
TN: Jovisst – alla börjar på gratisnivån – och där kan man välja att ligga kvar. Mitt råd är ändå att uppgradera till ett betalt medlemskap för det kommer att ge så mycket mer än ett gratismedlemskap. Som betalande har du full tillgång till sajtens alla funktioner. Utan att lista allt – så får obegränsad tillgång till GTH, sökning, meddelanden, skapa grupper, möjlighet att anmäla dig till aktiviteter med mera, med mera. Gratisnivån ska vara användbar – men har begränsade möjligheter till kommunikation och deltagande.

F: Det är ju mycket roligare att spela golf än att hänga på en golfsajt? Vad gör ni åt det?
TN: Vi ska med Golfkompis som arrangör hålla så många träffar – golf, middagar, kultur, med mera vi bara kan. Men här kommer så klart omedelbart ett resursproblem i tid och i viss mån pengar. Vi kan under en överskådlig tid inte resa varje vecka och arrangera träffar hur gärna vi än vill det.

Alltså tar vi fram alternativa lösningar. Vi har sedan starten haft ett begrepp GTH – Golf Till Helgen. Varje medlem kunde via sajten själva annonsera ut träffar och bjuda in till spel. GTH har varit mycket populärt och vi behåller den funktionen men förbättrar hanteringen och tillför flera funktioner.

F: Alla finns ju på Facebook redan!? Ni har inte en chans!
TN: Jodå. Vi har världens chans! Vi har under åren varit ganska förvånade över att inga drakar kommit in och exploaterat segmentet golfsajter. Det finns några golfcommunitysajter i Sverige och fler utomlands som – precis som vi om vi ska vara ärliga – bara gjort småskaliga ansatser till att ta marknaden. Nu har vi bestämt oss att driva både etablering och verksamhet betydligt proffsigare och affärsmässigare än tidigare. Och det utan att göra den opersonlig.

Vi tror själva på att marknaden för nischade sajter kommer att öka. Inte bara inom golf. Det finns säkert likartade situationer – utövare som vill komma i kontakt med varandra – inom en mängd olika sporter och aktiviteter. Och inte bara på individnivå. Det finns ett flertal möjligheter från vår sida att anpassa – eller direkt koppla – våra tjänster till golfklubbar.

F: Kul att ni tar tag i Golfkompis igen! Idén är klockren – ser fram emot att träffa många nya golfkompisar.
TN: Tack – det var ju ingen fråga precis men jag kan väl säga det att vi under alla år egentligen bara fått positiva kommentarer om konceptet som sådant. Vi har lärt oss att vi ska vara mycket flitigare på sajten och i verkligheten.

F: Vad är Golf Communication International Sweden? Dom står som avsändare lite varstans.
TN: Det är en enskild firma som jag registrerade för flera år sedan. GolfCom är en paraplyverksamhet som under sig kommer att driva, administrera och utveckla bland annat sajterna Golfkompis.se och Singelgolfare.se. Vi har flera projekt/sajter på gång som vi ska presentera allteftersom.

Ett skäl till att Golfkompis tagit lite längre tid än planerat är att vi valt att anpassa/utveckla ett grundskelett som alla våra communitysajter ska kunna baseras på. Och vi har även diskuterat möjligheten att marknadsföra denna grundstruktur till andra företag eller föreningar som vill skapa sina egna medlemssajter.

F: Hur fungerar betallösningen?
TN: Vi använder svenska Payson.se för transaktionerna. När du bestämt dig för vad du vill köpa klickar du dig vidare och landar på vår sida hos Payson. Där finns de olika köpalternativen listade och du gör ditt val och betalar med kreditkort till Payson. När köpet är klart får du omgående tillgång till funktionerna i betalmedlemskapet.

Om sajtens funktioner

F: Varför står det på engelska överallt?
TN: Vi har skrivit på engelska från början då det gör det lättare att översätta till andra språk. För svenska besökare kommer sajten att visas på svenska när vi gjort klart översättningarna.

Malmö 2014-09-01