Bli Medlem
Piska mattor eller piska iväg en drive… samma sak egentligen

Piska mattor eller piska iväg en drive… samma sak egentligen

Att piska mattor, slå i spik, flugfiske, kasta spjut, diskus, vispa grädde med handvisp eller svinga en golfklubba är alla rörelser som innehåller ett mått av smidighet och känsla för handens och/eller redskapets tyngd och flexibilitet.

Följande video bryter ner svingrörelsen i några moment och letar efter var klubbhuvudhastigheten skapas. Ta det för vad det är. Alla pros har sina käpphästar och en ”bra” svingrörelse är sammansatt av både vad vi tycker är vackert och av det som är effektivt och ger längd och precision.

Det jag tar med mig efter videon är att min sena framåtvridning av höften mest är ett skönhetsfel. För egen del – kanske för att jag startade med golf i vuxen ålder – så känner jag aldrig att höften DRAR resten av kroppen med sig i svingen. Däremot så följer – och ibland leder – den kroppen och skapar förutsättning för att resten av svingrörelsen blir smidig och inte stannar av. Så att Rory Mcllroy har en hastighet i sin höftrotation motsvarande 720 grader i sekunden är mer ett måste för att resten av svingrörelsen ska få fri väg. Tror jag… Min egen höftvridning är säkert 2-3 gånger snabbare än vad jag kan utnyttja i min sving och så är det säkert för dig också. Sedan har jag inte styrkan i resten av mina muskler för att kunna utnyttja en maximalt snabb höftvridning. 🙂

En annan sak i videon som jag egentligen förstod först i somras är högerarmens kraftfulla sträckning och den då följande snärteffekten i skaftet. Så ska du träna några armmuskler för svingen så är det inte biceps utan triceps. Dags för armhävningar i vinter alltså.

En tredje idé i videon som känns vettig är kring det som kallas ”lag” på engelska (uttalas lagg) – det vill säga fördröjning på svenska.  Tänk igen på mattpiskningen – försök piska en matta utan att skapa/använda snärteffekten. Tänk dig en mattpiskare med ett helt styvt skaft, använd inte handleden och bocka inte armen. Du kan säkert i tanken förnimma att det inte skulle funka. I golfsvingen skapas laggen naturligt när du startar nersvingen (på rätt sätt). Det sista som ska börja röra sig i nersvingen är klubbhuvudet.

 

Speak Your Mind